Rehabilitációs Központ

Nagyszőlősi Szent Teréz Rehabilitációs Központ

Az intézmény feladata

Testileg és/vagy szellemileg sérült gyerekeket karol fel, ingyenes oktatást és orvosi ellátást biztosit számukra. Emellett keresztény szellemben nevelik a gyerekeket, ezzel igazi értékeket adva át nekik. Fontos, hogy az internátusoktól eltérően, a Rehabilitációs Központ nem szakítja el a gyerekeket a családtól, mivel a gyerekek csak napközben tartózkodnak az intézményben.

Az intézmény működési területe

A Szent Teréz Rehabilitációs Központ Nagyszőlősön alakult meg. Ez egy 27000 lakosú város, Kárpátalja egyik járási központja. Kb. 6500 magyar lakik itt, a többiek többnyire ukránok, ruszinok, oroszok. Mezőgazdaságból vagy alkalmi munkából igen nehéz megélni, így a helyi lakosok igen szerény körülmények között élnek. A kórházak válságos helyzetben vannak: víz- és higiéniahiány van, sokszor a kórházi személyzet ellopja a betegek drága gyógyszereit, kevés figyelmet kapnak a betegek.

Az intézmény tevékenysége

Az intézmény 1999 októberében kezdte működését a helyi Karitász és Papp Tihamér ferences atya kezdeményezésének köszönhetően. Az iskola 15 tanulót fogad, de van 46 külsős beteg gyerek is, akik bejárnak gyógytornára, masszázsra vagy ingerterápiára. A korosztály 6 és 21 év közötti.

Az intézmény 18 dolgozót alkalmaz: 4 tanár, 5 egészségügyi dolgozó, szakács, gondnok, sofőr, mosónő, vezető. Ebből a tanárok és a sofőr önkormányzati fizetést kapnak. Két orvos rendszeresen látogatja a Rehabilitációs Központot, de ők önkéntesen és fizetés nélkül vállalják a munkát.

A gyerekeket mindennap busszal hozzák be az intézménybe és délután hazaviszik. Reggel kapnak reggelit, délelőtt kisebb szünetekkel órákon vesznek részt, délután pedig játszanak, videót néznek, mozognak. Az ide járó gyerekek számára megfizethetetlenek a drága szanatóriumok, és a Rehabilitációs Központ nélkül nem fejlődnének és nem gyógyulnának. Több, orvos által reménytelennek ítélt esetet, sikerült meggyógyítani az intézményben.

Az intézmény főbb támogatói: Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány, Franziskaner für Mittel und Osteuropa, és egy magánszemély, aki a gyógyszerellátást biztosítja. Egy holland hölgy minden évben eljön két hónapra segíteni a munkát.

Vélemény, hozzászólás?