Karitász

Nagysz_magy_pir_teli_quadr

Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ

Az intézmény feladata.

Segíteni a rászorulókat, szegényeket, betegeket, nagycsaládosokat, nehéz körülmények között élőket. Az anyagi segítség mellett a rászoruló személyiségét, méltóságát megmenteni, hogy testben-lélekben egészséges és ép emberek legyenek.

Az intézmény működési területe.

Nagyszőlős Kárpátalja egyik nagyobb városa. 27 000 lakosa van. Ebből kb. 6500 a magyar, a többiek többnyire ukránok, ruszinok, oroszok. Mezőgazdaságból vagy alkalmi munkából igen nehéz megélni, így a helyi lakosok szerény körülmények között élnek. A határ közelsége miatt sokan Magyarországon keresnek munkát. A városnak van magyar iskolája és magyar óvodája is, ami nagy szerepet játszik a magyar nyelv és kultúra fenntartásában. A Ferences Rendház sokat jelent a város számára: reményt ad a lakosoknak, megmutatja, hogyan lehetne kijutni a válságból és otthon boldogulni.

Az intézmény tevékenysége.

A Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ 1993-ban létesült. Kárpátalján ez volt egyike az első sikeresen működő helyi karitászoknak. Papp Tihamér atya és egy német házaspár kezdeményezték működését.

Jelenleg Nánásy Antal vezeti az intézményt. Emellett van egy könyvelő, pénztáros, sofőr, 5 konyhás, kertész. Több program is létesült a Karitatív Központon belül:

– Az egyik legfontosabb az ingyen-konyha. Mindennap 170 ebédet osztanak ki a szegényeknek. Sokan vannak, akik nem tudnak eljönni az ebédért, nekik kihordják az ételt.

– A fontosabb alapanyagokat (burgonya, uborka, paradicsom, paprika, stb.) helyben termesztik. Húsvétra és Karácsonyra élelmiszer csomagokat osztanak a szegényeknek, télen pedig tűzifát adnak nekik. Gyakran szerveznek ruhaosztást is.

– Gyermekek számára napközi foglalkozás működik.

Az idők során több olyan programot, intézményt indítottak el, melyek mára már önállóan működnek (pl.: Szent Teréz Rehabilitációs központ).

Vélemény, hozzászólás?