Lelkigyakorlatos Ház

Az Ugocsa-vártól délre fekvő dombon állt egykor a régi Ferences-rendi kolostor, amelyet a Perényi-család a XV. század végén alapított, 1616 óta szerepel a korabeli írásos emlékekben. Ebben a kolostorban őrizték a mohácsi vész után Kapisztrán Szent János földi maradványait. 1656-ban azonban a kolostort lerombolták, szerzeteseit elűzték, Kapisztrán Szent János ereklyéit kútba dobták. 1668-ban a Perényi-család visszahívta a Ferences-rendi szerzeteseket, megvásárolta részükre Bánffy Gábor nemesi udvarházát. Az új kolostor azonban 1747-ben leégett. A tűzvész után barokk stílusban építették újjá. Ekkor emelték jelenlegi templomát is, amelyet 1889-ben átépítettek.
A Ferences-rendi kolostorban 1945 után városi múzeumot rendeztek be, templomát átmenetileg a pravoszláv egyházközösség vette át, majd a görög katolikus egyház feloszlatása és a nagyszőlősi görög katolikus templom pravoszlávvá válása után évtizedeken át üresen állt. A templomot, a mellette lévő egykori katolikus elemi iskolát előbb állami iskolává alakították, majd városi könyvtárat nyitottak benne.
1989-ben Paskai László bíboros, esztergomi érsek kárpátaljai látogatása után az állam visszaadta a templomot az egyháznak. Az épület teljes felújításra szorult, új padokat kellett készíteni, a javító munkálatok két évig tartottak. A hívek adományaikkal, munkájukkal sokat segítettek ebben.
Az egyemeletes kolostor mindkét szintjének helyiségei boltozatosak, maga a templom barokk stílusú, főhomlokzata és tornya azonban az 1889-es átépítés során elvesztette eredeti jellegét.
Ma lelkigyakorlatos házként működik, helyet adva falai között a lelki feltöltődésnek és pihenésnek.

 

Kisfilm a kolostorról és templomáról: (a képre kattintva)

szolos_szentel 039

Képek a Ferences Kolostorról:

402.JPGIMG_1969.JPGIMG_5550.JPGIMG_5633.JPGIMG_5645.JPGIMG_5698.JPGIMG_5705.JPGIMG_5941.JPG

Vélemény, hozzászólás?