A kolostor története

Az Ugocsa vár és a mellette álló kolostor fiktív ábrázolása Cseke György rajza

Az Ugocsa-vártól délre fekvő dombon állt egykor a régi Ferences-rendi kolostor, amelyet a Perényi-család a XV. század végén alapított, 1616 óta szerepel a korabeli írásos emlékekben. Ebben a kolostorban őrizték a mohácsi vész után Kapisztrán Szent János földi maradványait. 1656-ban azonban a kolostort lerombolták, szerzeteseit elűzték, Kapisztrán Szent János ereklyéit kútba dobták. 1668-ban a Perényi-család visszahívta a Ferences-rendi szerzeteseket, megvásárolta részükre Bánffy Gábor nemesi udvarházát. Az új kolostor azonban 1747-ben leégett. A tűzvész után barokk stílusban építették újjá. Ekkor emelték jelenlegi templomát is, amelyet 1889-ben átépítettek.

A kolostor 1908-ban

A Ferences-rendi kolostorban 1945 után városi múzeumot rendeztek be, templomát átmenetileg a pravoszláv egyházközösség vette át, majd a görög katolikus egyház feloszlatása és a nagyszőlősi görög katolikus templom pravoszlávvá válása után évtizedeken át üresen állt. A templomot, a mellette lévő egykori katolikus elemi iskolát előbb állami iskolává alakították, majd városi könyvtárat nyitottak benne.
1999-ben adták vissza asz egyháznak, majd sok évi felújítás következett, amelyről itt olvashatsz.
Az egyemeletes kolostor mindkét szintjének helyiségei boltozatosak, maga a templom barokk stílusú, főhomlokzata és tornya azonban az 1889-es átépítés során elvesztette eredeti jellegét.

A Lelkigyakorlatos Ház 2016-ban

Ma lelkigyakorlatos házként működik, helyet adva falai között a lelki feltöltődésnek és pihenésnek.