Szentföldi gyűjtés

szentsir_laposA Szentföld őrzését a Szentszék 7 évszázaddal ezelőtt a ferencesekre bízta. Ma is ott működik a “Szentföldi Custodia”, ami a rend életében egy kiemelten fontos terület, minden provinciánál nagyobb súlyú. 
A Szentföld őrzésének feladata azt jelenti, hogy az ottani szentélyeket, amelyek Krisztus urunk életének tanúi és helyei, meg kell óvni a muzulmán és zsidó elvételtől, biztosítani kell, hogy oda minél zavartalanabbul mehessenek keresztény zarándokok. Valójában azt is biztosítani kell (furcsán hangozhat, de így van), hogy a Szentföldön megmaradjon a keresztények jelenléte.
A nagypénteki “szentföldi gyűjtés” célja a Szentföldön élő és működő keresztények léte, megélhetése, biztonságának megóvása. Ez sokszor azt jelenti, hogy a gyűjtésből származó pénzen földeket, területeket vásárolnak, néha ezzel akadályozva meg, hogy egy keresztény szentély elé egy hatalmas mecsetet húzzanak. (Konkrét názáreti példa.) De ebből teremtenek munkalehetőséget az ott élő keresztények számára, vagy iskolát a gyermekeik számára. (Betlehemben pl. ferences gimnázium működik.) Sajnos sok keresztény kényszerül onnan elmenekülni. (A középkorban keresztes hadjáratokkal, fegyverrel, gyilkolások árán, ma ügyességgel, kitartással és nem utolsó sorban pénzzel tudják a keresztények megtartani a szentélyek létét.)
Azt fejezzük ki ezzel a gyűjtéssel, hogy számunkra fontos a Szentföld keresztény kézben való tartása, végső soron a Szentföld megmaradása.
Lásd még:      A szent sír                Az ötödik evangélium

 

 

Comments are closed.