Nagyszőlősön is megnyílik az Irgalmasság Kapuja

Ferenc pápa biztatására és Antal püspök atya megbízásával december 13-án megnyitjuk az Irgalmasság Kapuját Nagykapukep_2szőlősön.  A kapu megnyitása kifejezi, hogy az Atyaisten irgalma tágra nyitja nekünk az üdvösség lehetőségeit, nekünk csak élnünk kell velük. Mint ahogy a tékozló fiút az atyja, úgy vár mireánk is az egyetlen Atya, hogy átölelhessen minket, hogy megbocsáthasson nekünk, hogy segíthessen rajtunk. Csak el kell fogadnunk. Ferenc pápa szándéka a szentév meghirdetésével és az irgalmasság kapuinak megnyitásával az, hogy azok az embertestvérek is, akik Istentől a legtávolabb kerültek, akik a nyomor vagy a bűn szorításában élnek, ezt az Atya gyöngéd ölelésére cserélhessék. Ahogy a tékozló fiú atyja hazatérő fia elé sietett, úgy hozza hozzánk is közel ez a szentév a kegyelem lehetőségét azzal, hogy számos helyen nyílik az irgalom kapuja, így nálunk, Nagyszőlősön is.

A vasárnapi szentmise a templomon kívül, az oldalsó kapunál kezdődik, majd a kapu ünnepélyes megnyitása után együtt vonulunk be rajta, hogy részesülhessünk az atyai ház örömében.
A püspök atya körlevelében kihirdette a búcsúnyerés feltételeit. Ezek szerint teljes búcsút nyerhetnek:
1. Mindazok a hívek, akik megtérésük vágyának jeleként elzarándokolnak a szentévi kapuk valamelyikéhez, melyeket a székesegyházban vagy a megyéspüspök által meghatározott más templomokban nyitnak meg, szentgyónásukat elvégezték és szentmisén vesznek részt, továbbá elmondják a Hiszekegyet és imádkoznak a pápa szándékára.
2. Akik idősek, betegek és többnyire nem tudják elhagyni a lakásukat, elnyerik a teljes búcsút, ha meggyónnak, megáldoznak, vagy ha a tömegtájékoztatási eszközök révén bekapcsolódnak a szentmisébe és a közös imádságba. A jubileumi szentévben a pápa automatikusan megadja a felhatalmazást a gyóntató papoknak, hogy elengedjék az abortuszért önmagától beálló kiközösítés 1398. kánon szerinti büntetését és így feloldozást adhassanak.

Várunk szeretettel, hogy együtt legyünk részesei az Atya irgalmának!

Lásd még:

                    Ferenc pápa imája az irgalmasság szentévére

                    Gondolatok a kapuról a Szentév küszöbén – P. Vértesaljai László jegyzete

                    Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Kar levele

Comments are closed.