Albert atya temetése

nador-albert„Jöjjön el a Te országod!”
Az Élet Urának gondviselő szeretetét köszönjük meg
Nádor László P. Albert OFM
halálában.

Életének 88. évében, 2016. szeptember 30-án, hosszú betegség után szólította nővérünk, a testi halál.
1928. december 9-én született Nagykanizsán, német származású családban. A második világháború alatt még középiskolásként katonai szolgálatra vitték, ahol 1945-ben fogságba esett. Szabadulása után 1948-ban fejezte be középiskolai tanulmányait, majd belépett a Kisebb Testvérek Rendjének Szűz Máriáról Nevezett Rendtartományába. Búcsúszentlászlón volt novícius, ezt követően a rendi teológián kezdte meg tanulmányait. A szerzetesrendek feloszlatását követően 1953-ig még végezhet-te a teológiát, ekkor azonban az ajkai timföldgyárba került vagonrakodónak, később kocsikísérőnek és traktorosnak. 1956. novemberében elhagyta Magyarországot. Rövid ideig a ferences rend római központjába, onnan 1957-ben Münchenbe került, ahol folytatta teológiai tanulmányait. Már a bajor ferences rendtartomány tagjaként tett örökfogadalmat 1958-ban, papszentelésére pedig 1959-ben került sor.
Szentelése után több bajorországi lelkészségen volt kisegítő, majd 1961-től magyar lelkész lett a Hildesheimi Egyházmegyében. A következő évtizedekben német és magyar lelkészként működött többek között Hannoverben (1964-től), Kölnben (1975-től), végül Engelbergben (1985-től).
A változás évét követően úgy érezte, „nincs erkölcsi alapja” Németországban maradni, ezért Ma-gyarországra jött azzal a szándékkal, hogy ismét csatlakozva a hazai ferencesekhez Kárpátaljára me-hessen lelkipásztori szolgálatra. Egy évet az esztergomi rendházban töltött, majd 1992-ben Nagysző-lősre került a kárpátaljai ferences misszió tagjaként. A szegényekért akart élni, a szegényekkel együtt. Kárpátalján elsősorban a német ajkú hívek gondozását végezte (Munkács környékén), később Nagyszőlősön és a szomszédos falvakban (Fancsika, Tiszaújlak, Csetfalva, Feketeardó, Csepe, Ne-vetlenfalu) szolgálta a híveket. Rendszeresen látogatta az otthon lévő betegeket, egyéni karitászpro-jektjeivel a város rászorulóin segített, támogatta a tanulni vágyó fiatalokat. Idős kora és egyre foko-zódó betegsége ellenére hatalmas kitartással végezte szolgálatát, gyóntatott, misézett. Szókimondó, egyértelmű beszéde sokak számára jelentett példát, támaszt.

Az érte felajánlott szentmise 2016. október 13-án, csütörtökön
12.30-kor kezdődik a Belvárosi Ferences Templomban (Budapest, Ferenciek tere).
Temetése a rendház kriptájában lesz a szentmisét követően.

Adj, Uram, örök nyugodalmat neki!

Nyomtatható gyászjelentés

 

 

Comments are closed.